Tip 11 Verrijdbaar meubilair

25 jaar geleden was er nauwelijks verrijdbaar meubilair, zoals tafels of kasten. Maar die zware meubels verplaatsen, zoals een kast is vaak een hele klus! Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en kies voor verrijdbaar meubilair. Dan ben je heel flexibel met de (her)inrichting van je ruimte. Die verrijdbare kast heb je dan zó tegen de andere muur gerold! Ook handig met schoonmaken. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een speelpodium op wielen of een verrijdbare peuterkring met opbergbakken. Flexibel én multifunctioneel. Super handig!

Tip 12 Creëer hoeken

Zorg voor een stimulerende omgeving door verschillende speelhoeken te creëren die je makkelijk kunt herinrichten. Een poppenhoek of een rustige leeshoek: de mogelijkheden zijn eindeloos! Je creëert al makkelijk een hoek door bijvoorbeeld kasten haaks tegen de muur aan te zetten. Door de speelhoeken eens in de zoveel tijd te veranderen, prikkel je de nieuwsgierigheid van kinderen. En daar heb je niet veel voor nodig!

Het benadrukken van een plek of ruimte gebeurt trouwens niet alleen door deze af te schermen met een kast of bank, maar kan ook door gebruik te maken van kleuren of prints, waardoor je als het ware een kader maakt. Leg een tapijt, kleed of kussens neer, hang lampen op en plaats planten, zo benadruk je hoeken. Het combineren van kleuren, harde en zachte materialen helpt hierbij.

 Tip 13 Stel activiteitenzones in

Kijk ook eens naar de verschillende activiteitenzones, elk gericht op bepaald ontwikkelingsgebied. Sommige kinderen hebben behoefte aan een beetje rust en trekken zich graag terug in een lees- of snoezelhoek. Andere kinderen willen juist graag hun energie kwijt door te klimmen of te dansen. In een goed ingedeelde ruimte zullen deze niet naast elkaar liggen, maar ­­­verbonden zijn met een middelmatig actieve zone.

Variatie moet er niet alleen zijn in soort activiteit, maar ook in hoeken, plekken of zones waar je met veel kinderen tegelijk kunt spelen en hoeken/plekken waar je alleen kunt zijn en je terug kunt trekken. Voor de allerkleinste is een grondbox in de groepsruimte een veilige plek, waar zij rustig kunnen rondkruipen en ontdekken.

Tip 14 Aan tafel!

Een goede zithouding is belangrijk en dat kan door het lichaam zoveel mogelijk in zijn natuurlijk vorm te ondersteunen. Zo bereik je de meest ideale zithouding. Waar moet je op letten? Veel mensen denken dat ze makkelijker uit een stoel kunnen opstaan als ze extra hoog zitten. Maar bij te hoog zittenis dat net zo lastig als bij te laag zitten. Wie hoog zit, kan moeilijk met de voeten bij de grond. Hierdoor is enorm veel kracht in de armen nodig om het lichaamsgewicht eerst naar voren te bewegen, om daarna makkelijk te kunnen opstaan. Bij te laag zittenneemt de rug automatisch een ronde vorm aan. Een te lage zitting kan ook afknelling van de darmen veroorzaken, met mogelijke klachten zoals een opgeblazen gevoel en slechte stoelgang.

De juiste zithoogte is bereikt wanneer beide benen in een hoek van 90° op de grond staan. Als het goed is, kun je dan een platte hand tussen de bovenkant van de knieholte en de zitting van de stoel schuiven. Aandacht voor passende, ergonomische stoelen voor de PM-ers is van essentieel belang. Wij informeren je graag over ons aanbod in verstelbare leidsterstoelen en zadelstoelen.

Genoeg over de juiste zithouding! Er gebeurd veel meer aan tafel; fruit of boterhammen worden gegeten, knutselwerkjes en puzzeltjes worden gelegd. En vaak worden daar liedjes bij gezongen. Dit is enkele favorieten! Welke zingen jullie altijd aan tafel?

Tip 15 Hoog of laag zitten

Jaren geleden werd veel meubilair in de kinderopvang ergonomisch. Tafels en banken kregen wielen en stoelen werden op maat van de PM-er gemaakt. Beter voor de werkhouding en veel minder belastend voor de PM-er. En dat is ook zo, maar altijd hoog zitten heeft wel nadelen voor de kinderen: ze kunnen over het algemeen niet even snel zelf aan tafel gaan zitten. Kinderen kunnen niet op ooghoogte zien waar andere kinderen mee spelen en het belemmert de zelfstandigheid van de jonge kinderen. Aan de andere kant hoe zorg je dat de PM-ers geen last van de rug krijgen en kinderen kunnen bij een lage tafel te pas en te onpas opstaan van de tafel.

Steeds meer organisaties gaan daarom over op het zogenaamde ‘laag zitten’ of een combinatie van laag en hoog zitten. Tijd om met je team er eens ‘voor te gaan zitten’ en stel als hoofddoelHet vinden van  de ideale situatie voor zowel de ontwikkeling van de kinderen als de werkhouding van de medewerkers bij het zitten passend bij de visie van jouw organisatie’ Wij kunnen meedenken over welk meubilair hierbij passend is, soms met standaard meubilair, soms met maatwerk. Zo geven wij een draai aan elke inrichting. We gaan graag de uitdaging aan!

Volg ons op Instagram voor tip 16 t/m 20!